5/27/2010

Смерть іде

Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря.

До Всесвітнього дня без тютюну приміщенні Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру Черкаський обласний осередок всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний Альянс» провів прес-конференцію та акцію під назвою «Смерть приходить». Мета – привернути увагу влади та громадськості до проблеми вільного продажу тютюну неповнолітнім.
На прес-конференції виступив начальник Методичного відділу Черкаського обласного наркологічного диспансеру, Саввон І.І, який охарактеризував проблему в цілому та у Черкаській області.

Член Правління Черкаського демальянсу Оксана Ложка розповіла про розпочату 1 березня Громадянську кампанію «Місто без тютюнового диму», що ставить за мету зменшення кількості курців у Черкасах на 5 %, посилення контролю за
дотриманням чинного законодавства у сфері тютюнопалін
ня. Оксана повідомила, що в рамках Кампанії було надіслано інформаційні запити до Державних органів стосовно заходів, які вони проводять по боротьбі з даною проблемо. Всі, окрім МВС, надали відповіді, там зазначалося, що постійно проводиться величезна робота, от тільки кількісних та якісні та якісні показників цієї роботи чиновники замовчують.

Організатори акції підкреслили: «курцями стають у підлітковому віці, навряд чи 40-річний чоловік, який ніколи не палив, візьме цигарку.
А саме у
підлітковий період, коли людина формується, є така загроза». У черкаських магазинах дотримуються антитютюнового закону і не продають цигарки дітям, а от вуличні торговці нехтують законами.

По закінченні виступів прийшла «Смерть» і розповіла як вона заманює дітей палити. Жалілася, що у пеклі бракує місця, а торговці смертю розгулялися не на жарт (300 українців щодня гине від тютюну), тому необхідно закривати більшість нелегальних торгових точок з тютюном і обрала дві з них для авторизації. Надалі акція продовжилася на вулиці біля Будинку Торгівлі, де Смерть вручила найвідданішим смертоносним підприємцям цигарками дітям сертифікати: «Авторизована точка продажу тютюну неповнолітнім».


Таким чином хлопці та дівчата, видавши їм сертифікат «Авторизована точка продажу тютюну неповнолітнім», вирішили оприлюднити їх протизаконну діяльність. Торгівці зреагували на прихід «Смерті» оперативно: бабуся одразу зібрала «вітрину» і зникла з поля зору, а її колега-чоловік навіть почав «захищатися»: він намагався літньою парасолькою завдати тілесних ушкоджень «Смерті». Торгівці завіряли учасників та глядачів акції, що тільки прийшли і ще не починали то ргувати.

Після кількахвилинної акції представники обласного осередку «Демократичного альянсу» розпочали збирати підписи під зверненням прокурору міста Василю Суку з проханням посприяти у звільненні міста від вуличних торгівців тютюном, які продають його неповнолітнім.

Як повідомив активіст демальянсу Сергій Слинько, який виконав роль Смерті: «Того дня дорогою до Прокуратури було зібрано близько 150 підписів м
ешканців міста Черкаси, які передані разом із зверненням та фото-відео матеріалами про факти вчинення правопорушень вуличними торговцями тютюном до міської Прокуратури та зареєстровані там під №1430. Про оперативність роботи Прокуратури та особисто прокурора Сука В.І. дізнаємося спостерігаючи за вулицями міста та відсутністю чи присутністю на них «смертоносних» підприємців, які продають поштучно цигарки неповнолітнім».

Немає коментарів:

Дописати коментар