5/25/2011

Черкаси – місто без екологічної стратегії

У Черкасах пройшов круглий стіл «Зусилля громади та влади у вирішенні проблеми засмічування міста», організований КМГО «Молода Черкащина». Мова йшла про проблеми збирання та утилізації сміття. Учасники поділилися своїми думками з приводу вирішення проблем у цій сфері.

Вікторія Феофілова, Координатор КМГО «Молода Черкащина»: «Ідея цього круглого столу виникла після того, як я проїхалася вздовж узбережжя Дніпра в районі Дахнівки – там такі купи сміття лежать ще з минулого року! Це такий сором! Скоро ми проводимо семінар для молоді з різних регіонів, так от вони їхатимуть цією дорогою – що вони про нас подумають?! А зараз почнеться новий сезон відпочинку на природі, нове сміття додастся…»

Одна складова цієї проблеми – низька культура самих черкащан (під час минулорічного опитування майже 50% зізналося, що вони самі або їхні знайомі залишають за собою сміття під час відпочинку). Тому учасники круглого столу обговорили методи «виховання» мешканців міста. Як приклад – ролики соціальної реклами, зняті в рамках проекту «Життя без сміття», що закликають прибирати за собою та сортувати сміття. Начальник відділу екології міськвиконкому Володимир Гусаченко категорично не згоден із системою збору сміття, яка існує зараз у місті: “У смітті 40% відходів придатних до переробки, а зараз збирається лише 9%. Не можна викидати все в 1 бак - повинні стояти окремі контейнери для пластику, скла і паперу. І їх на кожному майданчику має бути не менше, ніж 40% від загальної кількості. А зараз на 10 контейнерів – 1 або 2 для ТПВ. І це при тому, що 1000 контейнерів для пластику зараз просто гниє і не використовується. За даними нашого моніторингу сміттєзвалища за останній рік кількість ПЕТ-пляшки у ньому суттєво збільшилася. Це тому, що убрали спеціальні сітчасті контейнери. Ось до чого призводять некомпетентні управлінчеські рішення…»

Наталія Фоміна, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги: «Ми теж дуже обурені цим фактом: стільки привчали людей до сортування сміття, а тепер їм просто не дають змоги це робити. Ми пропонуємо звернутися до влади і вимагати повернення до роздільного збору сміття!»

Міське управління екології планує змінити ситуацію і вже провели тендер по закупівлі нових сучасних контейнерів для скла та ПЕТ-пляшки. Чому так виходить, що в міськвиконкомі одна рука робить одне, а інша – протилежне? Причина в тому, що місто взагалі не має програми, яка визначала правила поводження з ТВП.

Юрій Кучеренко, головний спеціаліст відділу ЖКК: «У 2009 році ми розробили концепцію поводження з ТВП для міста Черкаси. Вона передбачала все це – роздільне збирання сміття, використання кращих європейських практик. Цю концепцію затвердили, але далі діло не пішло. Адже має бути конкретна програма, а її ніхто не розробляв.»

Представники громадських організацій вирішили, що звернуться до міського голови із вимогою створення робочої групи, яка б працювала над створенням такої програми. При чому із неодмінною участю екологічних громадських організацій:

Наталія Фоміна, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги: «Ми в цих питаннях фахівці, ми могли б багато чого зробити для цієї програми. У нас є науковці, у нас є студенти. Чому нас ніхто не запрошує до розробки програми?»

Вікторія Феофілова, Координатор КМГО «Молода Черкащина»: «Дуже прикро, коли такі важливі для міста питання як стратегія екологічного розвитку «зависають у повітрі». Адже як може розвиватися сучасне місто, в якому немає таких базових документів! В результаті страждає і природа, і населення.»

Про інші деталі того, що обговорювалося на круглому столі можна дізнатися у організаторів за телефоном 063-623-88-72 (Вікторія Феофілова)

Немає коментарів:

Дописати коментар