9/03/2010

Життя без сміття


Сьогодні відбулося обговорення результатів дослідження думки Черкащан щодо збору та вивозу сміття у місті, проведеного в серпні ДАЦ «Енігма» на замовлення КМГО «Молода Черкащина». 

Основними результатами дослідження є такі тези:

- більшість городян незадоволені чистотою власного міста;

- найбруднішими зонами в Черкасах визнано прибережну та лісову;

- головною причиною забруднення цих зон люди вважають низьку культуру самих городян;

- близько половини опитаних зізналися в тому, що залишають за собою сміття після відпочинку;

- більше половини черкасців незадоволені роботою комунальних служб, особливо – жителі приватного сектору;

- більше 60% опитаних готові брати участь у громадських акціях по збору сміття.

 

Відповідно до опитувальника отримано такі результати:

 

Щодо оцінки чистоти міста:

Переважна більшість черкасців (66,7% респондентів) не задоволена чистотою міста загалом. При цьому найбруднішими частинами міста респонденти визнали прибережні зони Дніпра (92,3% відзначили їх як незадовільно чисті), чистотою лісових зон також незадоволена більшість, а саме – 78,3% респондентів. Чистішими черкасці вважають вулиці міста та паркові зони – їхня чистота задовольняє близько 50% респондентів. У ході обговорення цього питання у фокус-групах, виявилось що рівень «засміченості» Черкас можна визначити як середній, і навіть нижчий у порівнянні з деякими іншими містами України і Черкаської області. Однак, багато респондентів робили зауваження, що прийнятно чистими є лише центральна частина міста та великі парки, якими опікується КП «Дирекція парків». А «що далі від центру – то брудніше». Причиною цього респонденти вважають те, що там ретельніше прибирають (Юля, 20 років: «Я біля університету колись бачила одразу 15 прибиральників»), а також наявність досить великої кількості урн для сміття (Анна, 28 років: «…тому, що там багато магазинів та інших комерційних установ, і біля кожного – урна»).

Цікаво! Найбільше задоволені чистотою нашого міста жителі мікрорайону «Митниця» (43,4%),а найменше – жителі ПЗР (23,6%)!

Усі респонденти фокус-груп відзначають позитивні зміни у питанні збору та вивозу сміття за останні 2-3 роки. У першу чергу це суттєві зміни у великих парках міста – «парки прибрали ідеально, смітники – через кожні 10 метрів». Окрім цього – створення ОСББ дозволило жителям будинків самим вирішувати питання з вивозом сміття та прибиранням прибудинкової території (Володимир, 49 років: «Ми тепер самі платимо за машину і свій двірник є. Тому в нас у дворі набагато краще, ніж з іншого боку на вулиці»). Також відмітили учасники заміну контейнерів для сміття на більш сучасні. Однак деякі респонденти зазначили, що нові контейнери менші за обсягом, тому тепер тієї кількості не вистачає (Лариса, 35 років: «Мешканці змушені ставити сміття поряд, бо баки заповнені. І так утворюються цілі купи!»).

Основною причиною засміченості нашого міста опитані черкасці бачать «низьку культуру городян» (56,7%), трохи більше 40% бачать причину у недостатній кількості смітників. Серед «своїх варіантів» найчастіше фігурувало «незадовільна робота міської влади».

 

Щодо оцінки поведінки жителів міста:

На запитання «Чи залишають Ваші друзі/знайомі сміття після відпочинку в лісі, на березі»? майже половина респондентів прогнозовано відповіли негативно. Воно і не дивно, адже визнавати за своїми друзями такі дії досить неприємно. Водночас 42,3% опитаних зазначили, що роблять це інколи, а 8,3% - постійно. Найголовнішою причиною цього 39,5% вважають безкарність («їм нічого за це не буде»), 34,8% - безвідповідальність («вони просто не думають про наслідки»). 9,4% обрали «свій варіант», серед яких більшість вказали відсутність контейнерів для збору сміття поблизу місць відпочинку. Такі ж результати підтвердили і учасники фокус груп:

Володимир 26 р.: «Мабуть, у нас просто немає звички. Її в нас не виховали.»

Лариса, 35р.: «Причина – це виховання і байдужість. Якщо є бажання викинути – то можна донести до урни. Я завжди кладу собі в сумку, якщо немає куди викинути. У мене в сумці просто смітник. Це не є добре, але це так.»

Павло 17р.: «Я вважаю, що це тому, що людина бачить, що немає урни. Якби були урни через кожна 10 метрів, то людина б уже не мала вибору»

Олена, 30 р.: «Причина – відсутність покарання. А треба, щоб штрафи були як у Європі, то люди б боялися смітити».

Більшість респондентів фокус-груп відзначили, що на їхню думку частіше смітять молоді люди віком до 30 років та діти.

На запитання «Що, на вашу думку, треба зробити, щоб змінити ситуацію на краще?» 38,3% респондентів обрали відповідь «частіше штрафувати тих, хто залишає сміття», 36% - «створити більше місць для збору сміття», 21% - проводити виховну роботу у ЗМІ. Цікаво! Серед «своїх варіантів» траплялися досить жорсткі варіанти покарання порушників, наприклад «стріляти в порушників з пневматичної зброї» або «відправляти під арешт».

Учасники фокус-груп запропонували поєднувати виховальні методі (при чому починати якомога раніше, з садочка або школи) з каральними (підвищувати штрафи, більше надавати розголосу в ЗМІ про оштрафованих).

Анна, 24 р. «От як приклад, вийшла заборона на розпиття алкоголю. Три місяці була адаптація, походили ППС-ники, полякали ту молодь. І тепер немає такого, щоб молодь стояла розпивала пиво навіть біля гуртожитків. Тому що було покарання і тепер вони вже думають, що краще піти в кімнату. Так само і зі сміттям треба.»

Цікаво! Учасники однієї з фокус-груп запропонували зобов’язати порушників не сплачувати штраф, а відпрацьовувати його громадськими роботами з прибирання сміття.

Пропонувалися такі виховні методи як розміщення соціальної реклами, інформації про шкоду від сміття на білбордах та таблички з написом «Не забув викинути смття? Ти ще сюди повернешся!» біля пляжних зон відпочинку.

Респонденти фокус-груп також висловлювали побажання збільшити кількість сміттєвих урн як на вулицях міста, так і на прибережній зоні. Особливо звернути увагу на бічні вулиці та нецентральні райони Черкас.

Андрій, 43 р.: «Якщо людина іде з цигаркою і бачить урну – вона викине. А якщо не бачить? Це не проблема менталітету. Це проблема комунальників.»

 

Щодо оцінки роботи комунальних служб:

На запитання Чи задовольняє вас якість роботи комунальних служб по збору та вивозу сміття? Більшість респондентів (55,3%) відповіли негативно. При чому в більшій мірі незадоволені роботою комунальних служб жителі приватного сектору – 63,2%.

Цікаво! Найбільше задоволені роботою комунальних служб жителі Митниці (56,6%), а найменше – жителі Району «Д» та площі 700-річчя (33,3%).

Більше половини незадоволені частотою вивозу сміття (52,8%), майже чверть – 24,7% - кількістю контейнерів, 16,7% - їхнім розташуванням.

Учасники фокус-груп також висловлювали претензії комунальним службам на рахунок переповнених контейнерів зі сміттям, які часто можна побачити у місті (Олена, 22р.: «а особливо влітку, коли воно все смердить дуже, і там певно мухи плодяться… взагалі неможливо пройти поряд…»). Також учасники називали такі проблеми як:

- недостатній контроль та покарання тих, хто смітить;

- недостатнє обладнання майданчиків з контейнерами (асфальтування, огорода);

- неприбраність прибережної зони, на якій немає орендаторів;

- погано налагоджений вивіз сміття із приватного сектору (Олександр, 42 р.: «якщо виставляєш, як вони кажуть сміття на дорогу, то вже через 10 хвилин собаки розривають пакет і все сміття розкидують…»).

 

Щодо сортування сміття:

Сортування сміття практикують майже 40% опитаних. З тих, хто не сортує сміття, більшість не робить цього через нерозуміння важливості цієї процедури – майже 68% в сумі набрали відповіді «не маю часу на такі дурниці» та «не знаю, для чого це потрібно». 25,8% не знаю, куди викидати сортоване сміття. Також більшість із тих, хто вибрали «свій варіант» писали про відсутність спеціальних контейнерів для пластика, скла, паперу. В приватному секторі це взагалі неможливо.

Цікаво! Найменше сортують сміття черкащани у віці 21 – 35 років (32,7%), а найбільше – молодь та старше покоління (близько 50%).

 

Щодо громадських акцій по збору сміття:

Приємно здивувало, що на запитання «Чи готові Ви брати участь у акціях по збору сміття?» Більше 64% черкащан відповіли ствердно. При чому 20% готові робити це навіть кілька разів на рік. Найбільш активні в цьому плані стали черкасці 21 – 35 років (з них 65% готові брати участь в таких заходах), а найменш готові долучатися до акцій люди старшого віку (45 – 60 років) – 37%. Однак навіть такі результати можна вважати дуже позитивним сигналом того, що черкасці мають активну громадську позицію в цьому питанні.

 

В зустрічі взяли участь представники міської влади та громадських організацій екологічної спрямованості.

Заступника міського голови з питань ЖКХ, Андрія Дзюбу, здивувало те, що чверть городян не влаштовує кількість сміттєвих баків. Він зазначив, що до нього не надходило таких скарг, і тому запрошує усіх жителів багатоповерхівок звертатися до міської влади за номером гарячої лінії 1505. Також Андрій Миколайович повідомив, що з метою оптимізації вивозу сміття з приватного сектору з 1 червня вивіз здійснюватиметься 2 рази на тиждень, замість одного. «Це можна зробити і частіше, якщо люди згодні за це заплатити» - говорить черкаський начальник ЖКХ. А загалом, суттєво поліпшити систему вивозу відходів зможе проект по закупівлі для кожної приватної садиби спеціального пластикового бака на 240 л, в який господарі зможуть складати сміття. Зараз він активно розшукує кошти на цю новацію, оскільки кожен такий бак коштує 300 – 400 грн, а в місті 12000 приватних садиб.

Заступник начальника муніципальної інспекції Ольга Швець погодилася, що найбільш проблемними є прибережна та лісова зони міста. «З одного боку, усі скаржаться, що роздали весь берег в оренду. З іншого, саме ті території, які не мають господаря, і стають просто смітниками» - зазначила Ольга Владиславівна. Також вона повідомила, що кількість штрафних санкцій в Черкасах вища за будь-яке інше місто. Однак, результати дослідження показують, що ця інформація не розголошується широко, і не доходить до більшості городян. «Адже усі ці 50%, що залишають за собою сміття, це все порушники і їх треба штрафувати! А штраф зараз 1360 грн.!»

Голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна підняла питання про недостатній рівень співпраці міської влади та громадськості в плані налагодження ефективних методів збору та утилізації відходів. «У нас є багато фахівців, науковців, які готові допомагати. При чому безкоштовно! У нас є студенти-екологи, яких можна підключати до роботи, якщо необхідна допомога.»

Координатор КМГО «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова зазначила, що дане дослідження – лише перший етап проекту «Життя без сміття», що впроваджується в місті цією організацією. Наступними етапами стануть створення соціальної реклами та проведення громадської акції по збору сміття.

 

За матеріалами Вікторії Феофілової, 383-878, 063-623-88-72.

Немає коментарів:

Дописати коментар